Nyheder‎ > ‎

De seks paramitaer del 2 v/ Lama Yangdak

indsendt 29. feb. 2012 08.46 af Henrik Barchager   [ opdateret 2. feb. 2013 02.33 af Henrik Barchager ]
Lama Yangdak fra Bodhi Path vil komme og fors
ætte underviseningen De seks paramitaer i weekenden den 31 marts 2012 Kl. 1400 og 1 april  2012 kl. 10.00 på adressen Løvbakken 4 . 3520 Farum.

De seks paramitaer er
1) Gavmildhed (sanskrit: dana) er beredvillig støtte og hjælp til andre uden onde hensigter eller virkninger med henblik på al mulig gavn for både én selv og andre.

2) Etik (sanskrit: shila), eller disciplin, er et velovervejet ønske og en aktiv indstilling til omverdenen, om at gavne andre om muligt, og ikke skade nogen med vilje.

3) Tålmod (sanskrit: kshanti) er at forhindre ondskab, både sin egen og andres ondskab mod andre. Det betyder ikke at finde sig i alt muligt, skønt det nogle gange betyder netop dét. Tålmodighed er naturligvis også at lade enhver udvikling få lov til at tage sin egen tid. Det gælder både modningen af den gode karma, samt erkendelsen af hvorvidt man kan nå sit mål med de midler man umiddelbart har til rådighed eller om man er nødt til at vente på de rette omstændigheder og det rette tidspunkt.

4) Iver (sanskrit: virya) bruger den rette energi, men lader både sig selv og andre mere op. Iver er uden sløvhed eller ophidselse.

5) Meditation (sanskrit: dhyana) er færdig udviklet evne og mesterskab i meditationernes opbyggende og fuldendende faser ved sadhana (visualiserings praksis) og/eller mesterskab i shamatha og vipasyana.

6) Visdom
(sanskrit: pradjna) betyder medfødt skarp og intuitiv skelneevne og følsomhed. Pradjna er en egenskab eller kvalitet ved sindets klarheds-natur, som i reglen opdages under træningen. De fleste tror ikke, at de har evnen og er blandt andet derfor ubevidste om sindets medfødte, iboende og følsomme visdom. De 3 slør forhindrer den umiddelbare oplevelse af Pradjna. De 3 slør fjernes af de 6 fuldstændige færdigheder.
 
De seks paramitaer eller fuldkommenheder, som de kaldes på dansk, er egenskaber og kvaliteter, der hører til bodhisattvaernes praksis indenfor mahayanabuddhismen. Det er nødvendigt at praktisere dem, hvis man vil følge en spirituel vej, og almindelige buddhister bruger dem både i forbindelse med deres spirituelle praksis og som en vejledning til at gennemføre de positive ting, de vil gøre, på en effektiv måde. Som almindelige mennesker kan vi bruge dem til at være effektive i vores handlinger, så vi når de mål, vi har sat os. Således kan paramitaerne også blot fungere som en hjælp til at få ting fra hånden i hverdagen., Ordet paramita kommer fra sanskrit og betyder "gået over på den anden side". 

Undervisningen vil være udfra Gampopas Befrielsen Juvel oversat til dansk af Birgit Scott. Man kan købe den engelsk udgave på www.saxo.com eller www.amazon.com med titilen "The Jewel Ornament of Liberation" på amazone kan man også købe en eletronisk udgave til sin PC, Mac eller ipad. 

Pris: 
donation til lama og foreningen.